Arts i lletres   |   Cites  |   Ciència i Tecnologia   |   General   |   Humor   |   Música

6 d’oct. 2010

Laplace, Napoleó i les hipòtesis

Pierre-Simon de Laplace fou un cèlebre matemàtic i astrònom, a qui entre moltes altres coses s'atribueix l'inici de l'estudi de la mecànica clàssica des del punt de vista del càlcul modern. Fou, juntament amb Lagrange, un dels grans noms francesos, i justament amb aquest últim i amb el mateix Napoleó s'explica la següent anècdota, perfectament documentada a un llibre del matemàtic britànic Rouse Ball:
Algú havia dit a Napoleó que l'última publicació de Laplace no feia cap menció del nom de Déu; el general, que era conegut per la seva tendència a fer preguntes incòmodes, va rebre al matemàtic tot dient-li "Senyor Laplace, em diuen que vostè ha escrit aquest enorme llibre sobre el sistema i funcionament de l'univers, i en cap moment n'ha esmentat el seu Creador". Laplace, qui, tot i ser el més flexible dels polítics, era tan rígid com un màrtir en cada punt de la seva filosofia, va contestar amb tota franquesa "No he tingut necessitat de tal hipòtesi". Napoleó, enormement divertit, li explicà la resposta a Lagrange, qui exclamà "Ah, es tracta d'una bella hipòtesi! Explica un munt de coses!".

PD: He rigut bastant amb aquesta tira de Dinosaur Comics!

3 comentaris:

kika ha dit...

a tots aquests els deuen haver xiulat molt les orelles durant la història.
molt bo, aquest del lagrange!

sànset i utnoa ha dit...

No ´´es que expliqui un munt de coses: és que ho explica tot!

I després diuen que els cristians no són pràctics...

*Sànset*

Alasanid ha dit...

Una de les grans coses de Napoleó va ser el seu gran interès per la ciència, no sé quins altres emperadors es van mostrar d'aquesta manera.

Cada cop veig més clar que Laplace, Lagrange, Euler... eren autèntics genis.