Arts i lletres   |   Cites  |   Ciència i Tecnologia   |   General   |   Humor   |   Música

8 de febr. 2010

Més proves, si encara no se'n tenien prou

No voldria ficar-me ara en qüestions polítiques, però el sector de la població anti-medicina tradicional pro-mètodes alternatius té diversos trets compartits. Independentment del mètode iniciàtic que s'hagi seguit, un cop s'és dintre, tots tenen en comú que el vel que es posen davant dels ulls és voluntari. La negació de l'evidència pel pur plaer de fer-ho és la norma. Sovint he dit que les opcions de cadascú són lliures i que no tinc cap problema -que no sigui ètic- en contenir-me i evitar una crítica que, per altra banda, em resultaria ben fàcil. Per fer una analogia, tenim el tema del tabac. Fumar és una opció pròpia: si algú hi està disposat, coneix els riscs que comporta per a la salut i ho fa de manera que a la resta no ens afecti (cosa que, amb l'actual legislació, encara no podem donar per fet), doncs endavant. Ara bé: això no em privarà d'opinar sobre els mètodes discutibles de les tabaqueres o d'aquells qui recepten girant l'esquena a la raó i amb la mirada fixa a la butxaca i el dringar de les monedes. No em malinterpreteu: no defenso les companyies farmacèutiques, ni els seus mètodes ni les seves finalitats. Però és innegable que la medicina científica, que els amants de la demagògia fàcil anomenen tradicional, té al seu darrere infinitat d'estudis, de farmacèutics llicenciats, de químics i d'estudis estadístics que en corroboren l'eficàcia. Estudis que, amb independència de la llengua, religió o cultura, qualsevol professional és capaç d'entendre i que, per la pròpia definició, la medicina alternativa desconeix. Almenys, acompanyats de la paraula rigor.

Des de fa alguns anys, persones d'arreu s'oposen a la vacunació dels seus fills, citant sovint que això provoca autisme. La font d'aquest argument és un estudi d'Andrew Wakefield publicat l'any 1998 i que fa pocs dies ha estat retirat, després de comprovar que diversos elements són incorrectes. Es té la sospita, a més, que Wakefield (el qual ha sigut criticat recentment pel Consell General Mèdic de Regne Unit) va arribar a falsificar dades a l'hora de fer l'estudi. Així doncs, the antivax failure is complete.

1 comentari:

Freski ha dit...

Esperem que, amb el temps, la ciència es posi al seu lloc i tot això a què diuen "medicina alternativa", entre d'altres parafarnàlies pseudocientífiques i conspiranoiques, vagi desapareixent.