Arts i lletres   |   Cites  |   Ciència i Tecnologia   |   General   |   Humor   |   Música

26 de juny 2010

En quin sentit gira?

Es tracta d'un gif animat força antic, però tot i així segueix sent genial. Felicitats al seu inventor, sigui qui sigui.

La pregunta és: en quin sentit gira, horari o anti-horari?


Si us hi heu entretingut una estona potser heu quedat confosos: no hi ha cap resultat correcte o incorrecte, senzillament la dona gira en ambdós sentits si un és capaç d'imaginar-s'ho. La impressió que la figura té 3 dimensions -i per tant que la rotació és de l'espai- és producte del cervell, que s'encarrega de fer veure més del que hi ha en realitat: perquè, de fet, es tracta només d'una imatge en dues dimensions, d'una projecció. La gràcia i enginy de qui el va idear és que és possible imaginar-s'ho en els dos sentits, horari i anti-horari. Saber veure-ho en una banda o altre no té res a veure amb hemisferis cerebrals predominants (que, per cert, ho he llegit a algun lloc): és només una qüestió de pràctica. Si només veieu rotació en un sentit i us el torneu a mirar, segurament en algun moment descobrireu que de cop i volta la noia gira a l'inrevés: no és que la imatge hagi canviat, és només la percepció. Si s'hi juga una mica és possible canviar-ho a voluntat.
Es tractaria d'un cas més o menys anàleg al típic dibuix dels cubs, que segons com te l'imaginis els cubs surten i segons com entren:


2 comentaris:

Ferran Porta ha dit...

El de la dona m'encanta. Ja el tenia vist i al principi em desorientava molt que anés "canviant" sense que jo pugués control.lar el sentit. Al final, però, he acabat poden "decidir" (més o menys) quan gira la senyora cap a una banda o cap a l'altra. És curiós.

sànset i utnoa ha dit...

El coneixia, i és molt bo. Mareja, fins i tot.

Ara, com vaig amb l'horari sudafricà ho veig tot de diferent manera...

*Sànset*