Arts i lletres   |   Cites  |   Ciència i Tecnologia   |   General   |   Humor   |   Música

16 de març 2009

Strauss i companyia

En l'Àustria imperial, a l'època de Sissí, el panorama musical estava clarament dominat per la família Strauss. Dir que tenien el monopoli no seria gens allunyat de la realitat, però com que van ser tots uns músics genials els ho passem per alt.
He dit família Strauss perquè de fet no n'hi va haver només un: si no em falla la memòria, n'hi van haver 4 d'importants, i moltes de les obres (marxes, valsos, polkes, etc.) que ens han arribat i que sovint assignem a la mateixa persona són, en realitat, degudes al pare i als seus tres fills (entre els quals sembla ser que existia un gran rivalitat).
De tots ells, però, s'ha de destacar Johann Strauss II, que durant la seva vida -que em sembla que va ser força apacible, vistos els culebrons que històricament han succeït a la majoria de músics importants- va ser considerat el rei del vals. A ell devem obres com el Vals de l'emperador, Al danubi blau o operetes com Die Fledermaus (el ratpenat).

Us deixo aquesta última obra perquè la pugueu escoltar, de la mà de Carlos Kleiber (malauradament mort el 2004, però considerat un dels millors directors d'orquestra de la història).