- Mètode de la geometria d'inversió: Posa una gàbia esfèrica a la meitat de la selva, tanca-t'hi a dins i realitza una inversió respecte de la gàbia. Ara l'exterior és dins la gàbia, amb TOTS els lleons, i tu ets a fora (aquest mètode té els seus riscos: s'us girarà la pell i tot el que teníeu dins la panxa ara ho tindreu a fora).
- Mètode de la teoria de la mesura: La selva és un espai separable, per tant existeix una successió de punts que convergeix al lleó. Seguim aquests punts silenciosament per a apropar-nos al lleó tant com volguem, equipats adequadament, i el cacem.
- Mètode topològic: Observem que el lleó té, almenys, la connectivitat d'un tor. Per tant el podem portar a un espai tetra-dimensional i manipular-lo per a fer-li un nus. Quan el tornem a l'espai tridimensional estarà indefens.
- Mètode termodinàmic: Construïm una membrana semipermeable, permeable a tot excepte als lleons, i la passegem per la selva.
- Mètode de Schrödinger: En tot moment hi ha una probabilitat no nul·la que el lleó sigui dins la gàbia. Tanca-la i asseu-te a esperar.
- Mètode de la geometria projectiva: Sense pèrdua de la generalitat, podem veure el desert com una superfícia plana: projecta-la sobre una recta, després projecta aquesta recta en un punt i fixa't que aquest punt sigui dins la gàbia: el lleó haurà sigut aplicat a l'interior de la gàbia.
- Mètode de Bolzano-Weierstrass: Divideix la selva en dues parts iguals, i separa-les amb una valla. El lleó ha de ser a una de les dues meitats: torna-la a dividir per dos amb una valla, i segueix així successivament. Al final tindràs el lleó tancat en un únic punt i no podrà moure's.
- Mètode de Peano: Construeix una corba de Peano que recorri tota la selva. Aquesta corba pot ser recorreguda en un temps arbitràriament petit, de manera que només has d'agafar una llança i recórrer la selva en un temps menor que el que tarda el lleó en moure's una distància igual a la seva mida.
- Mètode de Heisenberg-Jordan: Sigui M la matriu de caçar lleons. Com que de lleons n'hi ha molts, no ve d'un i, sense pèrdua de generalitat, podem considerar que hi són en nombre senar. Aleshores el polinomi característic té grau senar i té almenys una arrel real: per tant, tindrà un factor (X - lleó) i el lleó serà real. La corresponent descomposició de la selva en suma directa dels nuclis dels factors del polinomi característic conté un subespai de dimensió 1, en el qual hi ha, atrapat, un lleó real i, com que la dimensió és tan petita, és fàcil caçar-lo. D'altres lleons queden atrapats en caixes de Jordan, però a aquests ni cas.
29 de des. 2009
Mètodes per a caçar un lleó
28 de des. 2009
24 de des. 2009
Bon Nadal!
23 de des. 2009
Tens oïda absoluta?

20 de des. 2009
Comparativa de la mida de les estrelles
18 de des. 2009
Victor Borge

Tocant la Rapsòdia Húngara n. 2 de Liszt
Tocant (i improvisant!) sobre el Minute Waltz de Chopin
Després d'un concert que va dirigir per celebrar el seu 80 aniversari, Victor Borge és convidat pel Concertino a improvisar amb ell (no està preparat i toquen el Czardas, que tot i que havia escoltat alguna vegada, Borge mai havia tocat)
Victor Borge ridiculitzant la flauta màgica de mozart (i en general l'esquema de totes les òperes de mozart)
14 de des. 2009
Idea revolucionària
El problema actual del món és que els ignorants estan massa segurs de si mateixos, i els savis massa plens de dubtes.
12 de des. 2009
Ponts i vibracions
2 de des. 2009
1 de des. 2009
La bellesa d'una flor
Tinc un amic que és artista, amb qui vaig a passejar de tant en tant. Una vegada vam trobar una flor i ell va dir "Mira que bonica que és", i hi vaig estar d'acord. Però després va afegir "Jo, com a artista, veig la bellesa de la flor. Però tu, com a científic, fas una abstracció i esdevé una estupidesa". En aquell moment, el meu amic em va semblar un imbècil.Hi ha un munt de preguntes interessants que venen del coneixement de la ciència, que només poden afegir emoció i misteri a una cosa tan petita com una flor. Només afegir. No entenc de quina manera poden restar.
30 de nov. 2009
La cadena de farmàcies Boots reconeix que els productes Homeopàtics no curen res

27 de nov. 2009
Transformacions de Möbius

- Dilatacions: tan senzill com sembla. Ampliacions del pla (com si agaféssim una lupa i ens hi acostéssim).
- Rotacions
- Translacions: vindria a ser el "canvi de lloc" del pla anterior. Com si l'agaféssim tot junt i el canviéssim de posició.
- Inversions: potser les més difícils d'imaginar.
- Combinacions dels anteriors
14 de nov. 2009
Brúixola política
12 de nov. 2009
La plus que lente

A la gent no li agraden gaire coses que són molt boniques — es troben massa lluny de les seves petites i estúpides ments.
11 de nov. 2009
Classes d'harmonia
G.G-Podria donar-me classes d'harmonia?M.R-Quan va guanyar vostè l'any passat?G.G-Uns 200.000 dòlars.M.R-Aleshores és vostè qui hauria de donar-me classes a mi.
5 de nov. 2009
L'homenet de la gavardina
Pel camí que ve de Roma,passeja el batlle amb cor tranquil.Porta capa i gavardina,i del barret li'n surt un fil.Amunt i avall, sempre amb seguici,parloteja sense descans.Somriu, convenç, es rasca la closca:i, en acabat, es refrega les mans.I si fa tard el peregrí,l'home del barret no espera.Amb tres gambades l'ha atrapat,i se l'emporta per la drecera.De feina en té a cabassos,de padrons i comptes sacs,ara la ploma no té tintai el desordre fa zig-zags.Però l'homenet, xino-xano,en fa via i endavant,acompanyat nit i diaper sa panxa petulant.I és que és un càrrec vitalici:fer-se'n càrrec una sort!Tot plegat és la rutinad'un homenet anomenat mort.
3 de nov. 2009
100.000 avionetes de paper.
29 d’oct. 2009
25 d’oct. 2009
24 d’oct. 2009
Star Wars Uncut
22 d’oct. 2009
Ig Nobel

Any 2007: els científics Patricia Agostino i Santiago Plano descobreixen que els hamsters es recuperen del jetlag més ràpidament si se'ls administra Viagra.Any 2008: els lingüistes Juan Manuel Toro i Núria Sebastián Galles determinen que les rates de vegades no saben distingir entre l'alemany i el japonès parlats al revés.
18 d’oct. 2009
"Blog", i no "Bloc"
Blog? Bloc? Ah, sí, deu ser "bloc", perquè s'assembla a un bloc de notes. A més, sembla més... català oi?
D’ençà de Fabra, el principi d’universalitat en la terminologia científica i tècnica ha estat un fil conductor en l’estandarització i l’elaboració del català. Les rareses en aquest terreny no són, o no haurien de ser, un patrimoni dels catalans. Mantenint el "Bloc", aconseguirem que el català resti lamentablement separat de les altres llengües europees. Totes amb blog i nosaltres amb la raresa.
14 d’oct. 2009
9 d’oct. 2009
La cocaïna del poble
Si de vegades la religió, qualsevol religió, és l'opi del poble, més sovint és la seva cocaïna.
7 d’oct. 2009
La ciència no necessita tisores

Si es pensen que la investigació i l'educació són cares, ja s'ho trobaran amb la ignorància i la mediocritat.
5 d’oct. 2009
El Barber de can Russell
El Barber de can Russell només afaita tots els homes que no s'afaiten a si mateixos. El Barber de can Russell s'afaita a si mateix?
4 d’oct. 2009
L'equilibri de Nash i el pedra, paper, tisora (2)

2 d’oct. 2009
L'equilibri de Nash i el pedra, paper, tisora (1)

28 de set. 2009
No estaba muerto, estaba de parranda
19 de març 2009
Ramaderia extrema
Actualització: confirmat que està fet de debò, sense trucs!
18 de març 2009
Per què el temps és relatiu?
Potser coneixereu la paradoxa dels dos germans bessons: aquesta diu que si dos germans bessons es separen, un per fer un viatge a una velocitat propera a la llum i l'altre per quedar-se a la terra, i al cap d'un cert temps es retroben, pel germà bessó que s'ha quedat a la Terra haurà passat molt és temps que pel que se n'ha anat de viatge.
Aquest tipus de paradoxes s'emmarquen dins de la relativitat especial (que és un cas particular de la relativitat general, força més complicada), i probablement si no sabeu ben bé de què va no haureu entès en quin moment apareix la paradoxa. El que tracten d'il·lustrar és que el temps és una propietat local, i que no existeix un temps "absolut". Tornant al cas dels bessons, un es fa la pregunta: sí, d'acord, un serà més vell que l'altre, però per qui ha passat més ràpid el temps i per què?
Aquesta pregunta, per tant, estaria mal formulada, perquè precisament el que es dedueix de la relativitat és que no hi ha un rellotge de referència: per cada entorn d'un punt hi ha un temps propi, que en casos prou "normals" sembla el mateix que al seu voltant, però que en realitat no té perquè ser així (dit d'una altra manera, que podem considerar que el temps és el mateix a tota la Terra, però en entorns més hostils no tindria per què ésser així).
I això, per què passa? Anem a veure-ho d'acord amb els dos postulats de la relativitat especial:
1- Les lleis de la física són les mateixes per a qualsevol observador inercial.
Aquest postulat el que ve a indicar és que si estem a l'interior d'una caixa negra, totalment aïllats de l'exterior, seríem completament incapaços de decidir si ens estem movent a una certa velocitat constant, a una altra velocitat constant diferent o estem completament quiets. Vaja, que físicament és equivalent, i que no hi ha una posició absoluta a partir de la qual calcular la nostra velocitat: per dir-ho en plata, que si anem en autobús és el mateix dir que l'autobús es mou per sobre La Terra que dir que l'autobús està quiet i es mou la Terra.
El segon postulat diu:
2- La velocitat de la llum sempre és la mateixa per qualsevol sistema de referència, i és de 300.000 km/s (a aquesta velocitat se l'acostuma a anomenar "c" i prou per comoditat).
Aquest potser és el postulat més "trencador" i que inicialment costa més d'acceptar. El que indica és que tan se val a la velocitat que anem, ja que sempre que mesurem la velocitat d'un raig de llum obtindrem el mateix resultat. Per exemple, si anem a sobre d'un tren i llancem un raig de llum des d'aquí, és evident que per nosaltres la velocitat d'aquest raig de llum serà c. Ara bé, per un observador extern, que estigui en repòs respecte de La Terra, sembla ser que si mesurés aquesta velocitat intuïtivament obtindria c+la velocitat a la que vagi el tren. Doncs no és així! La velocitat mesurada seguiria essent c (això es desprèn de la teoria de camps electromagnètics de Maxwell i es va comprovar experimentalment amb l'experiment de Michelson, entre altres).
Amb aquests dos postulats anem a veure un cas pràctic en el qual, si s'ha seguit bé el text, s'entendrà perquè el temps és relatiu a l'observador. Considerem el següent esquema:
Considerem dos observadors, cadascun dels quals porta un rellotge sincronitzat inicialment amb l'altre. Un dels observadors resta quiet (el de la dreta), mentre que l'altre (el que porta el rellotge de l'esquerra) es mou amb velocitat constant cap a la dreta respecte del primer. Aquest, el que s'està movent, llança un raig de llum cap a dalt, on rebota contra un mirall i torna. Al tornar, aquest mateix observador treu un mirall de la butxaca i fa rebotar altre cop el raig de llum, de manera que d'alguna manera "el té atrapat" (les fletxes del dibuix representen aquest raig de llum). Ara només queda observar què passa: per l'observador de l'esquerra que s'està movent a velocitat constant, semblarà que tot està quiet des del seu punt de vista, i per tant el raig de llum anirà en línia recta. Ara bé: per l'observador quiet (el de la dreta) el raig de llum s'haurà mogut en diagonal, i com que la velocitat de la llum és la mateixa per ambdós observadors, per l'observador de la dreta la llum haurà hagut de recórrer més espai, i per tant haurà necessitat més temps. D'aquesta manera, per dos rellotges inicialment sincronitzats, l'esdeveniment "el raig de llum se'n va i torna" haurà requerit més temps per l'un que per l'altre, i acabaran desincronitzats (i tot això sense que poguem dir que un dels dos temps és el de debò, ja que ambdós són completament vàlids).
16 de març 2009
Strauss i companyia
He dit família Strauss perquè de fet no n'hi va haver només un: si no em falla la memòria, n'hi van haver 4 d'importants, i moltes de les obres (marxes, valsos, polkes, etc.) que ens han arribat i que sovint assignem a la mateixa persona són, en realitat, degudes al pare i als seus tres fills (entre els quals sembla ser que existia un gran rivalitat).
De tots ells, però, s'ha de destacar Johann Strauss II, que durant la seva vida -que em sembla que va ser força apacible, vistos els culebrons que històricament han succeït a la majoria de músics importants- va ser considerat el rei del vals. A ell devem obres com el Vals de l'emperador, Al danubi blau o operetes com Die Fledermaus (el ratpenat).
Us deixo aquesta última obra perquè la pugueu escoltar, de la mà de Carlos Kleiber (malauradament mort el 2004, però considerat un dels millors directors d'orquestra de la història).
12 de març 2009
De nit
Lluna nova,
Venus resplendent a l'horitzó.
Sens més llum que aquesta,
sens la més lleguera remor,
acaricio les tecles del piano
i en recordo la fragància i el color.
La mà al pit,
el llavi al llavi.
El cor en un sospir
escarlata i transparent.
Ressona l'harmonia
en el silenci més ple.
I és de nit,
encara.
10 de març 2009
Carnisseria... SUPER SADIKA
![[super-sadika.jpg]](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgP3PiWVr6Y6hqSh8lweUIM6c-ho2W-dsqF-vbkaErGuSIflK86u9MfFNUfbJ3eta-ZtY8UaWqCdHtp-zTT58yIw5EGDmVwowEAmU0ghrEdJpEIZkEPpDDIOTgLj-b6fT2oPray23XPg1vx/s1600/super-sadika.jpg)
Pobra cabra.
9 de març 2009
Exageració
"La crònica de la meva mort va ser una exageració."
8 de març 2009
Aquil·les i la tortuga
El cert és que de les paradoxes n'hi ha de més i de menys encertades, però al final totes acaben sent fal·làcies, que l'únic que demostren és que les matemàtiques de l'època encara eren molt tendres. És una llàstima, perquè en comptes de perdre el temps ideant paradoxes per il·lustrar la veritat sobre un sistema de postulats equivocats, Zenó podria haver-se'n adonat i haver-se convertit en el pare del concepte de límit, perdurant com un savi i no com un home que es va inventar una sèrie de curiositats.
En qualsevol cas, la paradoxa que a mi em sembla més brillant és la d'Aquil·les i la tortuga. Diu així:
Aquil·les i una tortuga organitzen una cursa. Com que ell corre molt més ràpid, segur de les seves possibilitats, decideix donar-li uns quants metres de marge.
Es dóna el tret de sortida, i Aquil·les ràpidament arriba a la posició des d'on ha començat la tortuga: a l'arribar allà, però, descobreix que la tortuga ja ha avançat un nou tros i es troba en una posició més avançada. Així doncs, Aquil·les segueix corrent: això no obstant, al recórrer la distància que els separava fa un moment, es troba altre cop que la tortuga ha tornat a avançar. Així, Aquil·les no guanyarà mai la cursa ja que sempre tindrà la tortuga al davant.
El primer que a destacar és que aquesta història no demostra, ni de bon tros, que el moviment no existeixi, tan si és correcta com si és equivocada. En qualsevol cas, el problema principal és que la paradoxa no és, en realitat una paradoxa: de fet, Aquil·les sí que avançarà la tortuga al cap d'un cert temps.
Per a demostrar-ho fem una sèrie de suposicions:
- La velocitat d'Aquil·les és superior a la de la tortuga.
- Aquil·les comença des de la posició "0 metres" i la tortuga des d'una posició més avançada.
Només amb això ja seríem capaços de veure on rau l'error de l'asseveració final, però com que els càlculs serien una mica carregosos, anem a fer suposicions una mica més fortes, per a simplificar els càlculs.
- Aquil·les va a 2 metres per segon i la tortuga a un metre per segon.
- Aquil·les comença des de la posició 0 i la tortuga des de la posició 2 metres.
Anem a veure què implica això:
Ens trobem amb una sèrie d'intervals temporals, que podríem enumerar de l'1 a l'infinit, que són els del temps que passa entre que Aquil·les està en la posició anterior de la tortuga fins a la següent posició de la tortuga:
- Es dóna el tret de sortida (temps = 0). Al cap d'un segon, com que Aquil·les va 2 m/s, Aquil·les es trobarà a la posició 2 metres, que és la posició inicial de la tortuga. En aquest temps, la tortuga (que va a un metre per segon), haurà avançat un metre.
- Per tant, la següent "posició" d'Aquil·les es donarà quan aquest hagi avançat un metre: Aquil·les, que va a 2 m/s, tardarà només mig segon en fer un altre metre. Mentrestant, en mig segon la tortuga haurà tingut temps d'avançar només mig metre, ja que la seva velocitat és la meitat que la d'Aquil·les.
- Generalitzant-ho, observem que aquests "intervals" temporals són cada cop més petits: és a dir, que Aquil·les tarda a cada nou interval la meitat de temps que havia necessitat la última vegada per a arribar fins a la posició de la tortuga.
- Per tant, si inicialment ha necessitat 1 segon, al segon interval necessitarà 1/2 segon, al tercer 1/4 de segon, etc...
- I si observem quant temps és això en total, veurem que:
1+1/2+1/4+1/8+1/16+1/32...=2
És a dir, la conclusió és que el fet que Aquil·les no avanci mai la tortuga implica, necessàriament, que el temps considerat és finit! Bàsicament el que ens indica és que Aquil·les no és que no pugui atrapar la tortuga, sinó que Zenó no li dóna prou temps! Un cas anàlog seria el d'un cotxe i un vianant: si el vianant es troba a un km del cotxe, per molt ràpid que vagi aquest, es tardarà un cert temps en atrapar-lo. I si li dónes només 2 segons, segurament serà impossible que l'atrapi.
Una manera de veure que la suma d'abans és, efectivament, 2, és observar el següent diagrama
Veiem que l'àrea total del rectangle és 2, i que 1+1/2+1/4... en el límit és 2.Amb un temps superior a 2 segons Aquil·les hauria sigut capaç d'atrapar i deixar ben enrere la tortuga.
6 de març 2009
Poemes guanyadors
Primer premi
És poca cosa la vida,
trepitjar fang i esclafar basses,
esquerdissos dins l'ungla,
pasturar per marges enfiladissos,
i de tant en tant...
tastar-ne el most
i escurar-se els llavis.
Conclusió final, Josep Simon Bonet (Diplomat en empresarials, UG)
Segon premi
Negre forat d'ulls daurats
que com un puma em mires,
traient la petita cefàlia
per l'ataronjada porta.
Qui s'amaga de qui?
em preguntes
si tu de mi o jo de tu
de la mala sort que em portes.
Poema a Mixet, Jue Lin Ye (estudiant d'Enginyeria de camins, canals i ports, UPC)
Tercer premi
Em sé àbac que té fal·lera
(més pels senars que pels parells)
i faig el recompte de la trajectòria
i és així que prenc la mida de la memòria
quan em trec l'escorça tercera
em poso, per si de cas, el casc amb crinera,
demano carta marcada
i apuntalo la tirada.
Em marejo amb la baldufa
si és el gegal que bufa
o quan l'obaga mort fa ullada
sense dir-me la parada.
Em sé àbac que té butlla
tot i així, sempre acabo fent el compte de la vella,
rudimentària resta és la subsistència.
Àbac, Annabel Folch Millán (administrativa de la UPC)
Finalista
Bèstia roja retorçada en mil lligams
que flueixen més enllà d'ells mateixos.
Coàguls d'una repressió tan forçada
que ara són fruit d'una nova mort,
que travessada torna a la vida
per arrencar-ne l'últim record feliç.
Un record en potència que només trepitjant
aquest terra abasto a teixir. Una tela
tan fràgil que cada gota de sang
precedeix una llarga espera per submergir-se
en aquest pou de profunditat infernal.
Un viatge al fons tan candent que desfà
les venes congelades del meu cos mort
renascut en el món dels contraris.
Extrems que paguen el preu de la justícia
desesperant en un túnel demoníac,
obligant a engolir-me la venjança.
No és el que vaig ser, és el qu eseré, a crits
guardats massa a dins que emanen
en aquesta combustió traïdora als trets suaus.
Ja ha aguantat enganxada com a màscara
dels infeliços molt i molt de temps,
i l'ara es desprèn dolorós i ardent de les entranyes
descobertes per la cursa a flor de pell
en la recerca de la veritat.
Renéixer, Ester Ciurana Adzeries (estudiant de Filosofia, UB)
Finalista
Em queda res?
Ens queda res?
Hi ha quelcom a l'abast que no es pugui esvaïr?
Sí, potser sí.
Al cel la pàl·lida deessa de la nit m'ignora,
envoltada pel seu seguici d'engrunes parpellejants
fa de fanal esmorteït i lacònic,
em mostra el camí amb indulgència,
el segueixo lentament,
m'imagino un destí qualsevol,
tant se val quin.
Les úniques companyes són les passes
em parlen il es escolto, em guien i em deixo portar
sabates de goma, fidels companyes
amigues de saldo que separen el meu cor de l'asfalt humit i relliscós.
El plugim dels dies grisos d'hivern, cau en silenciosos fiblons de glaç
s'escola més enllà del cuir gruixut de la jaqueta
arriba al cor, sí , ben endins
forma bassals de malenconia
on xipollegen somnis que no es compleixen
on suren inertes aquelles paraules que no es van pronunciar
on s'ofeguen alguns sentiments; no els trobaré a faltar, crec.
La deessa de la nit s'amaga, a poc a poc, rere una cortina d'albada,
el seguici parpellejant es retira lentament entre el vel de boira
tinc el cos xop; l'ànima seca, les sabates de goma foradades
m'imagino un destí qualsevol
tant se val quin.
Em queda res?
Ens queda res?
Hi ha quelcom a l'abast que no es pugui esvaïr?
Sí, potser sí.
Ara i sempre, una passa rere l'altra
em parlen i les escolto, em guien i em deixo portar
em diuen quelcom, sí, les sento
amb un soroll rítmic i esmorteït, sí, em xiuxiuegen:
Encara ens queda el camí.
Encara ens queda el camí, Jordi Cornet Hernando (estudiant de Documentació, UB)
Finalista
Quaranta-tres soldats desfilen a la mort,
avançant entre boira roja.
Mirades enrere, cames en desacord,
i cap timbal que al silenci destorba.
De sobte un bastió trontolla, ara és tort,
cau: l'acompanya una riallada boja.
Aviat de l'eco només en queda el record,
i de l'home una mà estesa a qui ningú plora.
Tan sols la Lluna i el voltor,
l’un testimoni, l’altre actor,
coneixen el final d’aquesta patètica escena,
que nit rere nit, entre la sang i la rosada,
es repeteix per última vegada:
trista, grotesca i obscena.
Quaranta-dos soldats desfilen a la mort,
avançant entre boira roja.
Peus tremolosos, sense suport,
i al silenci res l’alleuja, res el fa fora.
Gerard Planes Conangla (estudiant de Matemàtiques, UPC)
5 de març 2009
Poesia a la UPC

Actualització: Malauradament acabo de descobrir que ho he agafat tot de Barcelona (els llibres que ens van donar, el recull de poemes d'anys anteriors, etc.) menys els poemes d'aquest any (de fet també m'he deixat els caramels que ens van regalar, però això és personal i per això no ho explico). Demà miraré d'agafar-los i escriure'ls.
3 de març 2009
L'evolució mata...

Bonus (no ho puc evitar):
Quin és l'únic animal que encara es mou després de morir-se?...
El pollastre a l'ast.
1 de març 2009
Estratègies publicitàries
Acabo de definir un problema que es pot resoldre amb la publicitat: i m'imagino que això és exactament el que es van proposar fer el Juan i el Marcos en aquest anunci, descobert a la universitat de Vic pel meu amic Christian. I se'ls ha de felicitar, perquè poques vegades he vist un anunci sense cap mena d'imatge o gràfic ser tan capaç d'atraure l'atenció.
![[anuncio.png]](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-LLoXVuuKCjshAI7xfdmnfEiccMRx7FIlqcShuHTIdoFTRv2078yq42Cu4rkOD2OoF7KOJpqaZaV3LNacy9HzR6nNcZomJJABdYcJpHOliAln7Kt7Z7vAreguEVcKxMbWtD3sWMC2JUTB/s1600/anuncio.png)
28 de febr. 2009
L'Español, el Real Madrid i altres equacions

Bé, tots tots... Hi ha un punt on em perdo: allà on posa "RABIA^2". Primer, perquè la primitiva de la funció 1/(1+t^2) és l'arctangent; segon perquè confón el concepte "possible" amb el de "probable" (els que han estudiat alguna vegada teoria de la probabilitat saben que un succés pot ser possible però de probabilitat zero, i és una cosa ben normal); tercer, perquè ben bé no entenc què passa amb això de ràbia. I la integral? Ha desaparegut? Se l'ha emportat l'home del sac? O potser Chuck Norris? Que jo sàpiga la integral era indefinida, per tant no es pot eliminar i quedar-se tan tranquil.
En qualsevol cas m'ha semblat prou digne, sigui qui sigui que hagi escrit els símbols (tant si és el dibuixant com si és el seu fill de 2on de batxillerat).
27 de febr. 2009
24 de febr. 2009
El toro del Bruc, tombat altre cop
La tanca publicitària, que es podia veure des de l'autopista A-2, va aparèixer ahir doblegada a terra, sostinguda només pel suport de les potes. Tot i l'èxit rotund de l'operació, però, aquesta no era la primera vegada que el toro d'Osborne rebia de valent: ja abans havia estat pintat de vaca i abatut nombroses vegades.

La lliçó és clara, i encara que tingui mil ramificacions i corol·laris, aplicables amb analogies a la situació catalana, en aquest cas es pot resumir d'una manera ben senzilla: no restaureu el toro perquè nosaltres el derrocarem altre cop.
És més senzill fer les coses malament que bé, i no és un generalisme gaire allunyat de la realitat: podríem dir, per exemple, que destruir és més senzill que construir. I no tindrem cap problema en cridar-ho als quatre vents i posar-ho en pràctica tantes vegades com sigui necessari.

Holden Caulfield
That's the whole trouble. You can't ever find a place that's nice and peaceful, because there isn't any. You may think there is, but once you get there, when you're not looking, somebody'll sneak up and write "Fuck you" right under your nose. Try it sometime. I think, even, if I ever die, and they stick me in a cemetery, and I have a tombstone and all, it'll say "Holden Caulfield" on it, and then what year I was born and what year I died, and then right under that it'll say "Fuck you." I'm positive, in fact.
17 de febr. 2009
Kurt Gödel
La Viquipèdia us en podria donar la solució, però pels mandrosos:
Bàsicament, la rellevància del treball d'aquest home resideix en el fet que va provocar un terratrèmol immens en la filosofia de les matemàtiques: Ah!, ciència perfecta on tot és demostrable i la intuïció la podem tirar per la finestra!
Doncs no!
Gödel demostrà que existeixen sentències sobre els nombres naturals (del tipus "El nombre 2 és un nombre parell") tals que no es pot provar que siguin certes o falses. És més, va demostrar que és inevitable que existeixin tals sentències si el sistema axiomàtic triat és prou complex (en aquest cas prou complex significa que és capaç de contenir els nombres naturals). Pels matemàtics de la vella escola això va significar l'anarquia, i alguns al principi es van dedicar a negar l'evidència: però la demostració era massa senzilla per a poder-hi trobar errors.
De fet, la "idea" de la demostració és tan senzilla que es pot entendre tenint un mínim -molt bàsic- de coneixements matemàtics, i properament us l'explicaré.
10 de febr. 2009
Massa general
Aquest principi és massa general per a poder-lo aplicar en cap cas particular.
Curiosa paradoxa del matemàtic hongarès, famós entre altres coses pels seus llibres de resolució de problemes (que estic molt temptat de comprar).
6 de febr. 2009
L'escalada
La veritat és que em sembla un esport fantàstic: divertit i molt tranquil. L'escalador, necessita d'una combinació de força i enginy per a poder tirar endavant. És qüestió d'anar pujant a poc a poc, prenent-se el temps que faci falta per pensar (perquè s'ha de pensar!) com carai es posen les mans i en quins forats o cantos fer força amb els dits i peus. A més, en la modalitat de roca, permet gaudir de vistes i espectacles poc comuns pel simple caminant, alhora que estar en contacte directe amb la terra i roca catalana.
I seguint la dinàmica de trobar-li coses bones, s'ha de comentar que és un dels pocs esports no competitius que existeixen. De fet, és tan poc competitiu que la gent s'anima entre si: a escalar no hi vas amb els teus rivals, hi vas amb els companys.
En tot cas un altre dia ja faré una explicació més detallada i divulgativa, explicant el tema dels graus, els diferents tipus d'escalada, etc. De moment deixo les fotos, que són de Montserrat.

5 de febr. 2009
Matemàtics i les seves subespècies
Aquesta és una vinyeta que segur que agradarà a molts matemàtics. No tinc res en contra dels que fan alguna cosa relacionada amb les matemàtiques aplicades (és bastant probable que jo mateix acabi fent alguna cosa relacionada), però després d'assignatures com Mètodes numèrics 1, Mètodes numèrics 2 i Mètodes numèrics 3, a un li acaba sortint l'anàlisi numèric per les orelles.
Bonus: El tio de l'escopeta s'assembla sospitosament a un dels professors olímpics...
4 de febr. 2009
The sky in motion
El vídeo que remeto a continuació, obra de Till Credner, és un recull de fotografies fetes en intervals de temps constants, que ens permet observar el moviment relatiu del cel respecte de La Terra, i intuïr-ne la rotació (és especialment clar a l'observar el moviment del cel nocturn). Un petit homenatge a l'Astronomia en aquest any nou que comença.